Круглий стіл для туристичних компаній

20 лютого у Прикарпатському Прикарпатський національному університеті імені Василя Стефаника відбувся круглий стіл з обговорення впливу результатів реалізації проєкту «Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру» PIMReC на розвиток туристичного бізнесу в Івано-Франківської області та прикордонних територій.

Партнери проєкту – представники Варшавського університету, Управління ДСНС України в Івано-Франківській області та Бещадського гірського рятувального відділку- ознайомили різні туристичні компанії та організації Івано-Франківської області із проектом та обговорили можливі точки дотику ля подальшої співпраці. Зокрема, щодо розвитку безпечного туризму в Карпатах України. Крім цього, партнери з Варшавського університету виклали для представників туристичного бізнесу цікаву стратегію залучення польських туристів до Івано-Франківської області.

“Проєкт, який ми реалізовуємо разом із нашими партнерами є неоціненним, адже з одного боку, він підтримує добрі тенденції розвитку туризму, а з іншого, дозволяє зробити туристийчний рух максимально безпечним”, – підкреслив у своєму виступі ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда, додавши, що “об’єднання зусиль університетів та рятувальних служб України та Польщі дозволяє говорити, що ми матимемо найкращий міжнародний високогірний рятувальний загін, який стане взірцем у Європі”.

Ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда

Заступник міністра освіти і науки Єгор Стадний, який також взяв участь у роботі круглого столу, виявився заядлим туристом, який щорічно ходить у гори. Тож проблеми та виклики, які постають у зв’язку із безпекою туристичного руху йому дуже добре відомі. «Я страшно люблю цю справу і добре знаю її з точки зору туриста», – заявив він і назвав стратегічно важливим участь університетів у такому проекті як  PIMReC.

Начальник відділу управління проектами Прикарпатського університету Любов Зінюк презентувала учасникам круглого столу проєкт PIMReC.

Згідно з проєктом PIMReC заплановано провести чотири тренінги українських та польських рятувальників в Україні та чотири тренінги в Польщі. Зокрема, будуть проведені навчання з надання домедичної допомоги, пошуку потерпілих у горах, лавинної небезпеки тощо. Про тренінг з медичної допомоги, який вже відбувся у Польщі розповіла представниця Бещадської добровільної групи гірського порятунку (GOPR) Кароліна Ківьор. Також вона привела приклади того, як співпраця українських та польських рятувальників вже допомогла врятувати чимало туристів.

Представниця Бещадської добровільної групи гірського порятунку (GOPR) Кароліна Ківьор

Десять гірських рятувальників, які працюють у рятувальному пункті на горі Піп Іван оснащені за останнім словом техніки, повідомив Начальник четвертої спеціалізованої пошуково-рятувальної групи Тарас Бринда. За його словами, минулого року ними було здійснено 14 пошуково-рятувальних операцій, в результаті яких було врятовано 26 людей. Ще однією складовою рятувальників у проекті є складання навчальних програм для міжнародного рятувального центру.

Також учасникам круглого столу було презентовано платформу з надання електронних послуг, яка виконуватиме декілька функцій. Перша – це офіційна веб сторінка проекту PIМReC для поширення результатів проєкту та інформації. Друга – спеціальний електронний інструмент транскордонних високогірних рятувальних груп для обміну досвідом високогірних рятувальних операцій, практичних прикладів, корисної інформації та консультацій, розміщення навчальних матеріалів та опису рятувальних засобів. Третя –                            відкритий ресурс для транскордонної спільноти, туристів з інформацією про безпечні туристичні маршрути для піших походів, катання на лижах метеорологічного прогнозу, опис запобіжних заходів та заходів безпеки, яких має дотримуватись кожна особа у гірській місцевості за різних погодних умов, та інформація пункт безпеки, розташований в обсерваторії, де можна отримати першу медичну допомогу та притулок для будь-кого, хто загубився чи поранився в Карпатських горах.

У ході зустрічі представники туристичних компаній висловилися за співпрацю у рамках проєкту PIMReC та внесли низку цікавих пропозицій з цього приводу.

Менеджер проєкту PIMReC Юрій Ткачук запропонував представникам туристичного бізнесу цікаву стратегію залучення польських туристів до Івано-Франківської області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *