Партнери завершили проєкт PIMReC

Завершено адаптацію колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру.

Цей комплексний інфраструктурний проєкт (скорочена назва — PIMReC ) — є великою частиною загального проєкту відбудови обсерваторії та першим потужним кроком на шляху вирішення транскордонних проблем безпеки у сфері гірського туризму. 22 вересня 2023 року його було завершено Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника разом із партнерами — Управлінням ДСНС України в Івано-Франківській області, Бещадською добровільної групою гірського порятунку та Варшавським університетом. Партнери мали змогу реалізувати свої задуми за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва.

«Перший етап був надзвичайно складний, бо був порушений і пандемією і широкомасштабною війною РФ проти України. Але нам вдалося виконати всі завдання, які були визначені проєктом. Відрадно, що левова частина обсерваторії не тільки відремонтована, а й отримала життя, повноцінні комунікації. Також важливо, що в рамках цього проєкту Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника і вся українська наука отримали найвищу метеостанцію відомої фінської фірми VAISALA, яка на висоті 2028 метрів, буде надавати можливість аналізувати кліматичну ситуацію на Чорногірському хребті, — підкреслив, зокрема, ректор ПНУ Ігор Цепенда, підсумовуючи результати реалізації проєкту. — Радіємо за наших друзів та партнерів з ДСНС України, для яких ці роки були не тільки роками придбання техніки та обладнання, яке сьогодні дозволяє блискавично здійснювати і успішно завершувати рятувальні операції в горах, а й разом з партнерами рятувальниками з Польщі роками набуття великого досвіду під час багатьох спільних тренувань».

За словами ректора, під час першого етапу реставрації обсерваторії партнери стикнулись з новими викликами, адже в Україні до цього часу не існувало досвіду ремонтних і реставраційних робіт на такій висоті та за таких складних погодних умов.

Попереду — завершення ремонтних робіт першого поверху та ротонди, у якій планується встановлення телескопу.

23 серпня представники партнерів на чолі з ректором Прикарпатського національного університету Ігорем Цепендою та директором Студій Східної Європи Варшавського університету Яном Маліцький разом з учасниками цьогорічних українсько-польських зустрічей у Яремче піднялись на гору Піп Іван та були ознайомлені з результатами проєкту PIMReC.

Зокрема, з реконструкцією та структурною адаптацією колишньої астрономічної і метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру, а також пошуково-рятувального відділення, що діє.



Під час проєкту було розроблено висококласні тренінги для гірських рятувальників з особливим акцентом на використання сучасних рятувальних технік за різних погодних умов. Також було сформульовано механізми реагування у надзвичайних ситуаціях та способи взаємодії та координації дій з відповідними закордонними службами у випадку загрози життю та здоров’ю туристів.

Крім того, у результаті співпраці польських та українських рятувальних служб під час реалізації проєкту PIMReC також розроблені єдині оперативні стандарти, що дозволятиме по обидві сторони від кордону координувати рятувальні дії та застосовувати превентивні заходи.

В цілому цей проєкт посприяв покращенню професійного рівня рятувальників високогірних районів та волонтерів в Україні та Польщі. Що в свою чергу надало поштовх до розвитку комплексної високогірної рятувальної системи.

Особливим завданням проєкту стало встановлення в обсерваторії метеостанції, яка, зокрема, надає детальний метеорологічний прогноз погоди у даному регіоні для забезпечення безпеки маршрутів у високогір’ї Карпат.

Важливо, що за роки реалізації проєкту було підвищено обізнаність транскордонного співтовариства щодо заходів безпеки та безпечних туристичних маршрутів в Карпатах.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *