Прикарпатський університет надав звання почесного професора ректору Варшавського університету

проф. Марчін Палис, ректор Варшавського у-ту

Вчена рада Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника одноголосно прийняв рішення про присвоєння звання доктора honois causa професору Марчіну Палису, ректору Варшавського університету. Церемонія нагородження доктора запланована на кінець вересня в Україні.

26 червня за поданням Факультету природничих наук Вчена рада (сенат) Прикарпатського університету прийняла рішення про присвоєння почесного звання проф. Марчіну Палису.

– В останні роки ректор доклав великих зусиль для реалізації одного з найважливіших стратегічних проєкт не лише у відносинах Варшавського та Прикарпатського університетів, а й у відносинах Польщі та України — відновлення колишньої обсерваторії на горі Піп Іван у Чорногорії, в якому буде створено не лише потужний науковий центр, але й стане символом братських зв’язків українців та поляків, – каже проф. Ігор Цепенда, ректор Прикарпатського університету.

Спільна обсерваторія

Відбудова астрономічно-метеорологічної обсерваторії на вершині гори Піп Іван у Чорногорі, що на Західній Україні розпочалась у 2012 році. Обсерваторія була відкрита перед початком Другої світової війни і за нецілі два роки припинила свою діяльність. Будівля роками руйнувався. Варшавський університет та Прикарпатський університет в Івано-Франківську беруть участь у проєкт реконструкції будівлі.

По дорозі на Попіван, озеро Марічейка
Липень 2018 р.

Обидва університети створили партнерство з гірськими рятувальними підрозділами з Польщі та України (GOPR-Bieszczady, ДСНС в Івано-Франківській області) та спільно реалізують проєкт будівництва високогірського рятувального центру на вершині Піп Іван.

– Університетська співпраця буде розширюватися. Новим його полем, безумовно, стане спільне створення Міжнародного наукового центру “Обсерваторія” на горі Піп Іван, – говорить Ян Тигієльський з команди проєкту PIMReC, яка координує роботу, пов’язану з реконструкцією обсерваторії.

– Цього року на горі Піп Іван мало відбуватися святкування 30-річчя програми ЄС INTERREG. Пандемія коронавірусу зірвала ці плани, але ми сподіваємось організувати їх у наступному році. Нас сприймають як один з найбільш віддалених проектів, який отримав фінансову підтримку ЄС, – пояснює Ян Тигієльський.

Зараз також готуємо грантову заявку до Національної програми розвитку гуманітарних наук на армувальні пошуки, дослідження та опис історії обсерваторії на Попівані від ідеї її створення, під час її діяльності – від відкриття 29 липня 1938 р. до вибуху ІІ світової війни 17 вересня 1939 р., третій том – під час війни, і останній – період СРСР до сьогодення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *