Рятувальники зустрінуться з туристами 18 травня під час Інформаційного дня PIMReC

Стартувала нова ініціатива Спеціалізованої пошуково-рятувальної частини ГУ ДСНС України в Івано-Франківській області “Безпека в горах”. На першій онлайн-зустрічі було оголошено теми, які найбільш цікавлять туристів, а також дано відповіді на запитання туристів-користувачів соціальних мереж. Начальник четвертої спеціалізованої пошуково-рятувальної групи Тарас Бринда також анонсував наступний раунд відповідей-запитань. Він відбудеться 18 травня у рамках Інформаційного дня проєкту «Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван для потреб високогірного рятувального навчального центру» (PIMReC), що фінансуються за рахунок фінансової підтримки Європейського союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020».

Ініціатива проведення онлайн-зустрічей з туристами виникла у зв’язку з обговоренням у соціальних мережах резонансних подій, пов’язаних із ситуаціями у горах. На думку начальника четвертої спеціалізованої пошуково-рятувальної групи Тараса Бринди, у багатьох випадках такі дискусії демонструють недостатню обізнаність та інформованість туристичної спільноти в питаннях, передусім пов’язаних з нормативною та законодавчою базами, які регламентують права та обов’язки суб’єктів в горах. Крім того, ці обговорення не призводять до реальних дій в напрямку вирішення існуючих проблем. Тож відтепер туристи зможуть у режимі онлайн щомісяця спілкуватися з рятувальниками, а сайт проєкту PIMReC сприятиме залученню максимальної кількості людей до цих зустрічей та їх популяризації. Адже краще один раз почути, ніж сто разів прочитати, тим більше у невідомо ким зробленій інтерпретації.

Під час першої зустрічі було окреслено основні шість тем, які стануть основою для наступних щомісячних дискусій. Йдеться, зокрема, про:

  1. Рекомендації туристам щодо запобігання надзвичайних ситуацій у горах.
  2. Взаємодія туристів та рятувальників. Канали зв’язку, платформи для отримання інформації.
  3. Маркування маршрутів.
  4. Ситуація з сертифікацією гідів та нормативною базою щодо цього питання.
  5. Облаштування інфраструктури у горах.
  6. Діяльність рятувальників на горі Піп Іван, плани щодо створення міжнародного рятувального центру у приміщенні Обсерваторії (проєкт PIMReC)/

Під час зустрічі 14 квітня Тарас Бринда також відповів на конкретні запитання туристів щодо алгоритму дій в складних умовах, правил поводження в горах під час грози, про те, як вибрати місце для ночівлі та облаштувати намет.

Також було обговорено взаємодію туристів з рятувальною службою, необхідність реєстрації туристичних груп, взаємодію з гірськими рятувальниками під час підготовки до мандрівки та в ході походу.

Окрему зустріч рятувальники пообіцяли провести з питання залучення гелікоптерів до проведення рятувальних операцій у горах.

Вже більш ніж пів століття гелікоптери в усьому світі використовується для пошуково-рятувальних робіт. За цей час кількість врятованих життів налічується сотнями тисяч. Не секрет, що жодна пошуково-рятувальна служба світу не працює без застосування повітряної техніки. Особливо під час рятувальних операцій у гірській місцевості. Там, де відсутні дороги. Але у нас є певні проблеми та перешкоди для застосування гелікоптерів для рятувальних операцій в горах. А тому необхідні певні кроки для вирішення проблемних питань та підтримки ініціатив рятувальників з боку туристичної спільноти. Зокрема, йдеться про функціонування гірського рятувального підрозділу в Обсерваторії на горі Піп Іван Чорногірський на європейському рівні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *