Начальника рятувального посту на горі Піп Іван названо “людиною тижня” за підготовку до зими

Видання Репортер у своїй постійній рубриці відзначило начальника Явірницького пошуково-рятувального відділення Василя Фіцака – за те, що добре робить свою роботу і думає наперед – як запобігти та вберегти. Зреш­тою, як і більшість карпатських рятувальників.

Так, нещодавно за його ініціативи та волонтерів фундації «Карпатські стежки», якою керує Василь Фіцак, а ще з іншими рятувальниками, які працюють у приміщенні Обсерваторії на горі Піп Іван, було промарковано туристичні маршрути та встановлено стовпи з інформацією для тих, хто піде на Чорногору взимку. За словами Василя Фіцака, таким чином відбувається підготовка до зими, яка вже починається. 15 жовтня на вершині випав перший сніг. Загалом рятувальники та волонтери поставили 40 стовпів і понад 100 табличок.

Так, 13 стовпів вже є на відрізку від зони лісу з боку озера Марічейка до вершини Попівана. Ще 27 – на ділянці від вершини до перемички під Смот­ричем. Ці стовпи стоять через кожні 120 метрів, мають знаки маркування маршруту й нумерацію.

У місцях, де є лавинонебезпечні ділянки, встановили попереджувальні таблиці. Багато людей взимку ходить літніми маршрутами, а це дуже небезпечно.

Рятувальникам нерідко доводиться супровод­жувати людей, які втратили орієнтування через складність рельєфу чи обмежену видимість. А так туристи матимуть можливість перенести ці стовпи на GPS-пристрій і мати їх координати.

Через карантин туристів цьогоріч у Карпатах було значно менше, тому й менше серйозних випадків. Зазвичай туристичний сезон починає спадати з листопада. А далі трафік зростає з лютого, бо довший світловий день і твердий сніговий покрив, який дозволяє пересуватися.

Сподіваємося, що зима мине без особливих пригод, та в разі чого – чорногірські рятувальники напоготові.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *