Артпроєкт «Бій за Україну»

Напередодні Дня незалежності України на горі Піп Іван відбулись зйомки вистави-плакату «Бій за Україну», яку 24 серпня було показано у святковому телевізійному марафоні. Патріотичні, духовні та класичні пісні у виконанні артистів трупи Франківського драмтеатру заполонили собою весь простір Чорногірського хребта. Цей захід став продовженням започаткованого у 2020 році соціального артпроєкту “ТЕАТРАЛЬНІ ПОПІВАННЯ НА ОБСЕРВАТОРІЇ” додатково до проєкту “Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру” (PIMReC) за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020. Артпроект здійснюється завдяки співпраці Прикарпатського національного університету та партнерів PIMReC з Івано-Франківським національним академічним драматичним театром імені Івана Франка.

Як і два попередні роки, забезпечували реалізацію проєкту «ТЕАТРАЛЬНІ ПОПІВАННЯ НА ОБСЕРВАТОРІЇ» партнери відбудови обсерваторії з Управління ДСНС в Івано-Франківській області. Але цього разу рятувальники навіть взяли участь у самій виставі, заспівавши разом з акторами Гімн України просто неба.

“Бій за Україну “ поставив народний артист України, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка, директор-художній керівник Франківського національного драмтеатру Ростислав Держипільський.

Ця вистава є меседжем всьому світу про те ми – живі! Що ми – Нація, яка власною кров’ю виборює свою незалежність і обов’язково переможе ворога.

У проєкті “Бій за Україну” взяли участь не тільки актори, але й оркестр театру. Що стало унікальним явищем для артпроєкту.

У 2020 році заходом під назвою “Недосяжна нація”, який відбувся 24 серпня, було започатковано артпроєкт “ТЕАТРАЛЬНІ ПОПІВАННЯ НА ОБСЕРВАТОРІЇ”. Того ж року ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда та керівник Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка Ростислав Держипільський підписали договір про співпрацю.

Нагадаємо, вперше в стінах обсерваторії на горі Піп Іван було зіграно виставу Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка «Нація» за творами Марії Матіос.

У серпні 2021 – в ювілейний рік Незалежності України – у рамках артпроєкту актори та режисер театру представили глядачам на вершині Піп Іван «Енеїду» за мотивами однойменної поеми Івана Котляревського.

Міжнародний науковий центр «Обсерваторія» (МНЦ) Прикарпатського та Варшавського університетів є одним із найбагатофункціональніших високогірних об’єктів. Адже, крім наукової складової, це ще й міжнародний центр з підготовки гірських рятувальників.

Із щорічним, ставшим вже традиційним, втіленням під самими зорями артпроєкту йдеться також про унікальний мистецький напрямок діяльності МНЦ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *