15 мобільних додатків, які будуть корисні в горах

Смартфон одна з тих речей, яку ми майже завжди маємо в кишені, також й у горах. Сучасні смартфони дають безліч можливостей, а здійснення телефонних дзвінків вже давно перестало бути їх головною функцією. Ми все більше часу проводимо, використовуючи різні додатки, яких у мережі є чимало. Разом з рятувальниками Управління ДСНС України в Івано-Франківській області та Бещадською групою Гірської добровільно-рятувальної служби ми підготували для вас перелік додатків, які будуть корисними під час мандрівок горами.

ПРОХАННЯ ПРО ДОПОМОГУ

1. RATUNEK

RATUNEK – це мобільний додаток для польських користувачів, який дозволяє сконтактуватися телефоном із рятівними службами, що працюють у Польщі. У горах – це рятувальники TOPR і GOPR, а у воді – WOPR і MOPR.

Найважливіші функції програми:
– прохання про допомоги (повідомлення про нещасний випадок). Викликаючи допомогу, програма автоматично телефонує на інтегрований номер однієї із пошуково-рятівних служб: у горах 601 100 300 або над водою 601 100 100;
– вказує місцезнаходження людини, яка потребує допомоги. Додаток автоматично надсилає інформації з точним місцем розташування (до 3 м) особи, що постраждала. Координати GPS надсилаються через SMS повідомлення під час телефонної розмови, що значно скорочує час очікування на допомогу. Для правильної роботи вашого телефону має бути ввімкнена геолокація.

Мобільний додаток RATUNEK є єдиним затвердженим та інтегрованим до системи сповіщення про надзвичайні ситуації, який використовується добровільними службами порятунку у Польщі.

Додаток RATUNEK безкоштовний. Його можна завантажити з та .

2. GÓRSKIE POGOTOWIE RATUNKOWE / MOUNTAIN RESCUE SERVICE

Якщо хтось збирається у Високі Татри, що на Словаччині, то в нагоді стане мобільний додаток MOUNTAIN RESCUE SERVICE. Він діє за аналогічним принципом, як і польська аплікація RATUNEK.

В екстрених випадках додаток дозволяє зателефонувати на номер 18300 Словацької гірської служби порятунку та надіслати SMS, використовуючи поточні координати GPS, що дозволяє швидко знайти абонента в гірській місцевості. Підтримує функцію спілкування з глухонімими. Окрім цього за допомогою програми ви отримаєте: актуальну інформацію про лавинну ситуацію та інші попередження на окремих гірських хребтах Словаччини; необхідні контакти; корисні поради, пов’язані з орієнтацією в гірському середовищі, та коротку інструкцію щодо надання першої допомоги. У додатку є також корисні інструменти: ліхтарик та SOS-сигнал.

Додаток є безкоштовним. Його можна завантажити з та .

ТУРИСТИЧНА КАРТА /
МІСЦЕ ЗНАХОДЖЕННЯ

3. MAPS.CZ

MAPS.CZ – мобільний додаток з туристичними картами від чеських розробників, великою перевагою якої є безкоштовне завантаження карт у пам’ять телефону та подальше їх використання в режимі офлайн. Додаток дозволяє планувати маршрут як за допомогою мобільного пристрою, так і з використанням персонального комп’ютера на веб-сайті.

Реєстрація облікового запису на веб-сайті Maps.cz, а також завантаження мобільного додатку та карт є цілком безкоштовне. Додаток можна завантажити з та .

4. MAPA TURYSTYCZNA / HIKING MAP POLAND

Одне з багатьох доступних додатків, який є досить популярним серед туристів в Польщі. MAPA TURYSTYCZNA створена для полегшення планування гірських маршрутів та допомогти в орієнтуванню у гірській місцевості. Перевагою є хороша якість карт та можливість планування турпоходів по Польщі та Словаччині.

Користувачі платної версії мають змогу користуватися більш детальною туристичною картою, на якій, окрім рівня висоти над рівнем моря та 3D місцевості, показано назви вершин, перевалів, стоянки та інші орієнтири. Платна версія дозволяє використовувати додаток в офлайновому режимі.

Додаток доступний у безкоштовній та платній версії. Безкоштовну версію можна завантажити з , тоді як в  вартість завантаження програми становить 25 злотих.

5. TRASEO

TRASEO – це ще один мобільний додаток з туристичними картами, який великий акцент кладе на соціальну складову. Завдяки додатку користувачі TRASEO можуть ділитися пропозиціями щодо різних туристичних маршрутів. Ще одна особливість, яку варто згадати, – це можливість використовувати карти різних картографічних видань. За завантаження карт слід заплатити, як і у паперові версії. Карти можна використовувати без доступу до Інтернету.

Додаток є безкоштовним, тоді як карти потрібно купувати. Доступний у та .

6. В ПОХІД КАРПАТАМИ

Це українська версія картографічного додатка, на зразок з попереднього.

Найважливіші функції програми:
– можливість користуватися картами в режимі офлайн;
– великою перевагою є також безкоштовне завантаження карт окремих гірських регіонів Східних Карпат;
– доступний прогноз погоди.

Додаток є адресований до українських користувачів, українською мовою. Створення облікового запису та завантаження додатка є безкоштовне. Наразі його можна завантажити лише з .

7. ACCURATE ALTIMETER

Додаток дозволяє визначити висоту, на якій ми знаходимося. Працює без доступу до Інтернету. Він отримує інформацію про ваше місцезнаходження з кількох джерел, тому точність даних становить до декількох метрів.

Доступні безкоштовна і платна версії. Його можна завантажити з .

8. KaMAP

KaMAP – це мобільний додаток на зразок туристичної навігації. Програма відображає карти в тривимірному вигляді і вказує розташування на мапі. Більшість карт мають ціни від 15 до 25 злотих. У додатку вказані туристичні, водні та велосипедні маршрути, цікаві місця, висота, дороги, лісові стежки, водойми та притулки. Дані карти охоплюють більшу частину Польщі.

Додаток є безкоштовним, тоді як карти слід купувати. Доступний в .

9. PEAKVISOR

Ви коли-небудь випадало під час походу замислювалися про те, що це гора попереду вас? Додаток PeakVisor використовує камеру та найсучаснішу 3D-технологію телефону, щоб показати вам назви та висоту 1 016 681 гірських вершин у всьому світі. Ви також можете використовувати цей додаток для пошуку гірських прихистків і оглядових майданчиків, а також доступна велика кількість пішохідних маршрутів, що доведуть вас до вершини гори. Додаток дозволяє завантажувати фотографії, які ви робили протягом останніх років, щоб ідентифікувати гору на ваших фотографіях. Платна версія PeakVistor PRO дозволяє вам отримати ті самі ефекти і функціональність в режимі офлайн.

Доступний в та .

ПРОГНОЗ ПОГОДИ

Сильний вітер, опади або бурі – це атмосферні явища, які досить легко можуть змінити приємний гірський похід у справжнісіньку «боротьбу за виживання». Саме тому перевірка прогнозу погоди це перша річ, яку ми робимо при плануванні поїздки в гори, і водночас останнє, що ми робимо безпосередньо перед походом. Власне тому мобільний додаток про погоду – це “must have” кожного гірського туриста.

10. YR.no

Дуже добрим сервісом прогнозу погоди, який також доступний в мобільній версії, є норвезький додаток YR.no. Він відомий також своєю високою точністю прогнозу. Мобільний додаток є простим у використанні та має інтуіційне меню. Додаток доступний тільки англійською мовою, що іноді може стати перешкодою. YR показує погоду не тільки для міст і гірських хребтів, але і для вибраних вершин.

Додаток є безкоштовний. Доступний в та .

11. METEOBLUE

Інформація про 6 мільйонів місцевостей дозволяють точно визначити погоду для місця, яка нас цікавить. Додаток інформує про температуру повітря, швидкість вітру та опади, а також показує “вірогідність” прогнозу погоду. Ви також можете перевірити шари хмар, що дозволяє більш точно прогнозувати ймовірність опадів.

Додаток – безкоштовний. Доступний в та .

12. MONITOR BURZ

MONITOR BURZ – мобільний додаток від польських розробників, що дозволяє слідкувати за грозами чи бурями у Центрально-Східній Європі. Додаток показує розряди блискавок та їх переміщення безпосередньо на картах. MONITOR BURZ є тільки польською мовою.

Є безкоштовна і PRО версії додатку . Доступний в .

ІНШІ ДОДАТКИ

13. ENDOMONDO

Мобільний додаток, який контролює ваші фізичні навантаження, використовуючи координати GPS. Він також дозволяє синхронізувати з іншими пристроями, наприклад, для вимірювання частоти серцевих скорочень. Дозволяє записувати тренування, щоб пізніше порівняти досягнуті результати.

Доступні безкоштовна і PREMIUM версії додатку. Його можна завантажити з та .

14. Aparat Cardboard

Aparat Cardboard – це безкоштовний мобільний додаток від корпорації Google, який дозволяє робити панорамні фото. Додатковою перевагою апки є можливість переглядати фотографії в режимі віртуальної реальності за допомогою картонних окулярів VR Cardboard.

Мобільний додаток Aparat Cardboard можна безкоштовно завантажити з та .

15. STAR WALK 2

За допомогою Star Walk 2 ви зможете визначити сузір’я над вами, коли ви перебуваєте у вечірньому поході чи туристичній поїздці. Ви можете виявити небесні об’єкти, побачити, як вони рухаються по небу, і зрозуміти, де шукати будь-які зірки чи планети, які ви хочете бачити. Остання версія програми пропонує карту неба в реальному часі, 3D-моделі сузір’їв, доповнену реальність і навіть розділ для астрономічних новин. Якщо у вас є діти, або ви просто захоплюєтеся астрономією, цей мобільний додаток для вас.

Доступна безкоштовна і платна версія додатку. Його можна завантажити з та .

Використання смартфона в горах

Насамкінець хочемо додати, що у горах слід обмежити користування телефоном. Часта активація пристрою та використання різних типів програм можуть призвести до швидкого розряджання акумулятора. А це може унеможливити його використання в екстремальній ситуації, коли він буде насправді потрібен, на приклад щоб викликати допомогу. Якщо у горах ви використовуєте телефон як фотоапарат, то не буде лишнім придбати додаткове джерело енергії у вигляді powerbank. Слід також пам’ятати, що картографічні мобільні додатки на телефоні мають лише допоміжний характер. Окрім телефона із завантаженою картою, у горах ви також повинні мати паперову карту та компас.

Підбірку підготував Юрій Ткачук.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *