Книги про гори у Всесвітній день книги

Сьогодні, 23 квітня, припадає 25 річниця відзначення Всесвітнього дня книги та авторського права. Свято, яке має на меті підкреслити чарівну силу книг, що є зв’язком між минулим і майбутнім, мостом між поколіннями та культурами.

Ми підкорюємо не вершини, а самих себе!

Едмунд Хіларі

Читати книги про гори, чи то будь-яку іншу літературу слід протягом цілого року, а не лише сьогодні. У цей день ми підготували підбірку книг, які вам слід прочитати, якщо ви дійсно хочете дізнатися більше про альпінізм та людей, які не побоялися кинути виклик найвищим вершинам світу.

1. Джон Кракауер «В розрідженому повітрі»

Розповідь журналіста Джона Кракауера про трагедію на Евересті 1996 року, що забрала життя 8 людей і залишила безліч інших причетних з важкими спогадами і почуттям провини. Кракауер дає детальну картину подій, які призвели до трагедії, адресуючи безліч спірних питань всім учасникам подій – включаючи зайнятих в експедиції шерпів.

2. Бернадеті Макдональд «Альпіністи свободи»

Історія піонерів польського альпінізму, написана канадською письменницею. Золотий гімалайський період для польських альпіністів (книга охоплює період з кінця Другої світової війни до початку 90-х), який припав на 80-90-роки, коли, незважаючи на економічні та соціальні негаразди, польські альпіністи були на вістрі відкриттів найвищих гір світу, зробивши перші зимові сходження на восьмитисячники: Еверест, Манаслу, Дхаулагирі, Чо Ойю, Канченджангу, Аннапурну і Лхоцзе. Але Бернадеті пише не тільки про перемоги, а й про ціну, яку довелося заплатити за них, адже водночас понад 80% кращих альпіністів країни загинули на схилах гір.

3. Генріх Харрер «Сім років у Тибеті»

Автобіографічна книга австрійського мандрівника і альпініста Генріха Харрера. Описувані в книзі події – спогади його реального досвіду життя в Тибеті в 1944-1951 роках під час Другої світової війни і в перехідний період до вторгнення комуністичної армії Китайської Народної Республіки в Тибет в 1950 році. Головний герой книги і одночасно її автор Генріх Харрер, оповідає про події, завдяки яким він, простий альпініст і спортсмен, став одним з найближчих друзів чотирнадцятого Далай-лами. Книга переміщує читача в світ тибетської повсякденності і культури, детально описуючи спосіб життя тибетського народу і події, внаслідок яких Тибет, будучи вільною і незалежною державою, став китайською провінцією.

4. Рей Мірс «Керівництво по виживанню в дикій природі»

Один з найвідоміших підручників по виживанню (survival), в якому представлені поведінка та методи, що дозволяють вижити в складних польових умовах, в тому числі у джунглях, пустелі чи арктичних районах. На жаль, дана книга не перекладена українською.

5. Райнхольд Месснер «Кришталевий горизонт»

Особистість автора сама по собі вражає: Райнхольд Месснер, перший альпініст, який підкорив всі 14 восьмитисячників світу, ця ж книга присвячена найбільш яскравому спортивному досягненню — одиночному сходженню на Еверест без кисню в 1980 році.
Оскільки альпініст піднімався сам, то до всіх фізичних труднощів підйому, додавались і перевірка самого себе, своєї витривалості та наполегливості, а поміж тим і боротьба з самим собою. Ця книга буде корисною кожному, незалежно від його відношення до альпінізму, оскільки дає можливість краще зрозуміти природу людських емоцій: цікавість, дух суперництва, підкорення природи через перемогу над собою, своїм страхом та почуттями.

А у вас є улюблені книжки про гори? Ділися з нами на нашому форумі для туристів.

Довідка. ЮНЕСКО вирішило святкувати Всесвітній день книги та авторського права 23 квітня у 1995 році, оскільки цей  день є датою смерті Вільяма Шекспіра та Інки Ґарсіласо де ла Веґи, а також днем смерті декількох інших видатних авторів, таких як Моріс Дрюон, Халлдор К. Лакснесс, Володимир Набоков, Жозеф Пла і Мануель Вальєхо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *